Newsletter 4.2012.
No 15.

Dva CD/DVD Printera!
Koji je bolji !!!

 

Budžet vam je 800 - 1000 kn !! I ne možete si priuštiti neki specijalan CD/DVD printer !!!
I što sada odabrati ??

Danas imamo dvije klase uređaja za doštampavanje CD/ DVD-a. Profesionalne i one za kućne potrebe.

Međutim kako je upitna isplativost profesionalnih solucija, na primjer Epson PP 100 ili Microbords  MX  jer koštaju cca 20 000 kn, kao zamjena u praksi se pokazalo da su izuzetno uspješni razni slični popularni uređaji za kućne i uredske potrebe.

Ovom prilikom uspoređujemo ovakve najpristupačnije predstavnike iz Canon i Epson ponude. Kao i uvijek pitanje glasi: Koji od njih je bolji?

U principu koliko love toliko muzike. Od ove klase uređaja ne možete očekivati profesionalnu trajnost i produktivnost, ali zato možete dobiti za male novce profesionalnu kvalitetu. Znači teško je reći koji od ova dva uređaja je bolji. Ali unaprijed morate uzeti činjenicu da im je prosječni životni vijek 5 - 8 000 otisaka. Jednostavno: Potrošiš ga. Baciš ga , i uzmeš novi. Ali upravo vam tu leži  kvaka.  Uz novi model CD DVD printera, obavezno slijede  i nove inkjet kazete. I sad ukoliko po inerciji uzmete neku novu neprovjerenu zamjensku opciju ubrzo vam slijedi neugodno otrežnjenje. Enormno povećanje troškova  CD DVD otiska, te time i vaš bankrot, jer više ne možete isporučivati vaš proizvod po prijašnjoj cijeni..

Vidite mnogi što su surađivali sa nama, pa kasnije pomisli da mogu i bez naših proizvoda ovih dana su to osjetili na svojoj koži. Naime Adriatix je zainteresiran da ima kontinuiranu ponudu i rješenja za ove CD/DVD potrebe. Znači kad se pojavi neki najnoviji model takvog CD/DVD printera mi se automatski damo u potragu za nekim krajnjem korisniku optimalnim rješenju. I sukladno globalnoj ponudi, našem iskustvu na našem skladištu imate osiguramo dostupnost tog rješenja. Naravno to istraživanje i skladište  ima svoju cijenu, ali zato korisniku osigurava maksimalnu uštedu. Što čete vidjeti upravo kod ova dva CD/DVD printera.

Jedan je Epson PX660 a drugi Canon iP 4950. Jedan ima 6 boja a drugi  5 boja. Za razliku od Canona,  Epson je specijalan Photo printer + Skener + BlaBlaBla.  Canon iP 4850 je isto Photo printer ali za CD / DVD print koristi samo 4 boje dok Epson koristi svi 6 i nije multi funkcijski uređaj. Opet za razliku od Canona, Epson ima osjetno manje mlaznica po svakoj boji. Ali to nadoknađuje promjenjivom veličinom kapljica. Dok Canon toj promjenjivoj veličini kapljice parira sa tri seta mlaznica po svakoj boji. I svaki od ta tri seta ima svoje zasebne grijače i različite veličine kapljice. Diskusija tipa tko je tu u prednosti ili mani predaleko bi nas odvjela, Mogli bi ih mogli uspoređivati  u nedogled. Nas ali i vas  primarno interesira usporedba u pogledu prednosti ili mana gledano iz perspektive konačnog financijskog troška po otisku.

Ako stavimo na stol jedan i drugi uređaj, te izvadimo tinte iz uređaja van, zapazit ćemo da su spremnici vrlo slični. Ali u Canon-a iP 4950 ti spremnici su osjetno manji. Međutim to vas ne smije zavarati jer i u jednom i drugom printeru u OEM kazetama imate približno jednaku količinu tinte. Oba su se proizvođača već dogovorila da ta klasa uređaja zavređuje samo cca 7 ml tinte po kazeti. I gotovo.Ukoliko mislite koristiti OEM ili zamjenske kazete cijena proizvedenog CD/DVD vam je približno ista. Znači trošak vam je cca 90 - 30 kn po kazeti pa tko voli tu opciju neka izvoli . Uzmite uređaj koji vam se izgledom više sviđa.

U Adriatix asortimanu postoji bitna razlika. Po običaju mi se razlikujemo od konkurencije. Za Epson PX 660 imamo Colibri trajne zamjenske kazete koje imaju ugrađen resetter na kazetama. Ove kazete ne bacate, već ih uz adekvatnu Colibri ili Premium Photo tintu možete puniti 20 - 30 puta. Naravno za sve Epsone imamo i CISS sisteme ali uz napomenu da je ugradnja isplativa jedino u vašoj osobnoj režiji. Metoda reseta Colibri inkjet kazeta mnijenja se od modela do modela. Od slučaja do slučaja  i ovisi o trenutnom stanju i kombinaciji te verziji CHIP-ova na našem skladištu.

Kod nas za Canon iP 4950 u ovom pogledu stvari nisu više tako jednostavne kao kod prijašnjih modela iz Canon iP 4xxx familije. Danas OEM kazete više nisu prozirne, te više ne možete vizualno provjeravati koliko imate stvarno tinte u vašoj kazeti. Savjetujemo vam stoga da koristite naš Ecco refil paket u kompletu sa resetterom za Canon Cli 526 i Pgi 525 kazete. U ovom paketu dobijete provjerenu tintu u Premium klasi. A kasnije za nadopunu imate tinte Premium I,  Premium II, Colibri ili Magnetic Universal tintu. Među njima postoje bitne finese u ovim receptori ali i razlika u nabavnoj cijeni je isto tako bitna i iznosi 1- 4 * Puta. A uz restter ove dopunjene OEM kazete se ponašaju jednako kao i iste takve nove. Uz klasičnu Adriatix ekološku prednost da ništa ne bacate, već onoliko koliko ste potrošili toliko dolijete i kazetu ponovo je resetirate.

U principu ne možemo reći ništa loše za ovu opciju osim da je riječ o izuzetno malim spremnicima za jednu profesionalnu aplikaciju kao što je CD/DVD produkcija. Te je u tom slučaju korisno imati dva ili više ovakvih uređaja u tandemu. Isto tako više OEM kazeta koje trebate na vrijeme napunite i ostaviti da odleže kako bi se tinta stabilizirala u kazeti. Uovoj koncepciji jedna kazeta vas dođe cca 3 - 12 kn ovisno o receptori, odnosno klasi tinte kojom punite vaše  Colibri ili OEM kazete. Neovisno bito Epson ili Canon. Cijena jednog CD/DCD vam je ista. Jedina razlika je u trajnosti urđaja odnosno inkjet glave.

Pored toga u ponudi za ovaj Canon imamo i zamjenske kazete za jednokratnu upotrebu i trajne prozirne  za višekratnu upotrebu. Uz opasku da je ovdje nužno preseliti OEM chipove na zamjenske kazete

Naravno kao i kod Epsona i imamo u ponudi gotove CISS sisteme uz vašu vlastitu ugradnju. Po dogovoru možemo napraviti i gotove CISS instalacije na osnovi Canon iP 4950. Međutim kako se ipak radi o profesionalnoj aplikaciji i primjeni, ovakva aplikacija se ne može tretirati uobičajenom garancijom za uređaje za kućne potrebe. I za sve detalje/ upute i smjernice morate se prvenstveno obratiti direktno na Adriatix servis. 

Kao rezime na ovu temu savjetovali bi vam slijedeće. Prvo si pogledajte jedno profesionalno rješenje u obliku Epson PP50. Po dogovoru možemo vam osigurati i tintu i Colibri trajne kazete njega. Ukoliko zaključite da vam je jedan takav uređaj neisplativ, onda si pogledajte Epson PX 730. Nije baš najeftiniji ali zato je i razlika između PP50 i PX 730 jedino u robotici. U pogledu brzine otiska, kvalitete otiska, cijene otiska uz  Colibri trajne kazete i Colibri tintu nema neke razlike.A razlika u nabavnoj cijeni je cca 1 : 20.Ugradnja i zamjena Colibri kazeta je više nego li jednostavna. Isto tako ugradnja Colibri CISS sistema je mačji kašalj spram ugradnje istog u Canona iP 4950. A da o pouzdanosti CISS-a i ne govorimo.

Nako toga u kombinaciji sa Colibri trajnim kazetama za CD/DVD i photo otisak preporučili bi vam Epson PX 660. Dok ih još možete pronaći na nekom skladištu. Pa tek naklon toga došao bi odabir na Canon iP 4950 + Ecco paket + resetter.

Naravno sve je ovo u direktnoj vezi sa našom ponudom zamjenskih tinti i trajnih kazeta. I u slučaju da vam ova koncepcija nadopunmjavanja tinte nije iz bilo kojeg razloga privlačna savjetovali bi vam da zaboravite sve ovo gore što ste pročitali i da probate potražiti neku drugu soluciju. Tek kad je budete dobro iztestirali u praksi, možda ćete saznati dali ste napravili pravi ili krivi potez. Znači najbitnije vam je da stavite na papir koliko vas dođe jedan otisak i koliko otisaka uz taj potrošni materijal možete napraviti iz nekog uređaja prije nego li ga sahranite.

 


Hit CIJENA
HP 13 & HP 49


Printer za velike Profesionalce


Premium Ink vs Standard vs Economy


ZLATOTISAK


Kolor Toner OKI C5200


Color TONER

Ovaj newsletter je namjenjen svima što se profesionanol zanimaju za novosti za Inkjet, Laser ili Matrične i slične printere. Šaljemo vam ga jer ste svojevremeno pokazali interes za naše proizvode i usluge. Međutim ukolko vam ove informacije iz bilo kojeg razloga ne odgovaraju pošaljite nam na adresu poruku uz

REMOVE

hit counter