Epson SP 2100

 

 

Epson Stylus Photo 2100
on SERVICE

 

Evo imali smo jučer jednog kapitalca na servisu. Naravno rezultate prije i poslije ove operacije  vidite na slikama iz priloga.

 

U čemu je bio problem ? Totalno začepljene mlaznice. Naime korisnik je koristio zamjenske tinte i ta tinta ne bi bila jeftinija od originala da ne postoji neka kvaka. A kvaka je u tome da su ove zamjenske kazete punjene neodgovarajućom tintom.

To znači da su zamjenske tinte loše rješenje?  Ne nužno. Već da je od životne važnosti za vaš printer pitanje: kako doznati koje su zamjenske kazete dobre a koje loše.

A kako bi to mogli doznati? Teško. Ili ćete sa nekim partnerom dugoročno surađivati i on će umjesto vas to provjeravati. Ili čete odgovor na to pitanje provjeravati na vlastitoj koži. Uništiti jedan printer i to ponovo otkrivati na nekom novom modelu.

Evo što kaže korisnik iz ovog danas njeg slučaja:

>>>U mom vlasništvu je neke 4 god. Radio je do tada s originalnom bojom. Prije nekih 2 god sam prešao na zamjensku zbog cijene, a printeva sam u tom periodu napravio možda 30-40 komada A3. Prije nekih godinu i pol sam imao situaciju da su mi se popalile sve lampice od boja i nije prepoznavao tintu. Na drugom servisu su mi rekli da se bila neka zičica savila prilikom umetanja tinte. To su ispravili i printer je i dalje radio, ali potrebe za redovitim ispisom nisam imao pa sam ga svakih tjedan do dva palio samo kako bih pročistio glavu da tinta ne zapeče. Jesenas sam ga htio dati na kalibraciju i da mi profesionalac napravi icc profil jer su mi neutrali vukli u crveno, došao čovjek da mi ga iskalibrira kako bih printao ripane fajlove kao probne otiske i tada jednostavno nije uspio napraviti zadovoljavajući nozzle test da bi napravio kalibraciju. Tada sam ga pospremio i eto, prošlo je sigurno mjesec i nešto da ga nisam palio dok nije završio kod vas na servisu. <<<<

Ali ipak da  vas malo podsjetimo: Ovo je u datom trenutku bio Epsonov FLAG SHIP printer. Znači nešto najmočenije i najkvalitetnije što je Epson to tada znao napraviti. Pazite riječ je o PHOTO printeru. Photo printeri i standardni Epson printeri, to nije ista stvar. U njih ne ide  ista tinta. Naime Epson Photo printeri koriste Photo Dye tintu. Dok standardni Epson printeri koriste Epson K3 pigmentiranu tintu. Znači ne samo da je tinta različita već su i draiveri i ICC profili različiti ovisno o tinti. I sad pregledajmo što smo mogli zaključiti iz doljnjih priloga: Korisnik je u printeru koristio zamjenske jeftine tinte. Jasno da jasnije ne može biti. Zatim smo ih zamijenili i stavili Colibri zamjenske kazete za Epson SP 2100.

Ali ne propustite zapaziti talog oko priključka za kazete. Što nam to govori? Govori nam da je korisnik umjesto Photo dye koristio zamjenske  pigmentirane tinte.

I što to znači? To znači da su ove zamjenske PHOTO kazete punjene sa pigmentiranom tintom. Odnosno da je nekakav diletant u proizvodnji recimo tamo negdje u Kini  kazete punio sa pigmentiranom tintom. Zašto? Jer vjerojatno nije imao drugu tintu pri ruci ili je mislo da je pigmetirana tinta bolja od dye tinte samo zato jer je skuplja.  Ili možda naš korisnik ne govori istinu. Te je navedene kazete punio sam sa nekom zamjenskom ili originalnom pigmentiranom tintom. U principu ne zanima nas ni jedno ni drugo, niti to mislimo istraživati. Ali cijela stvar je indikativna i poučna po tome što nam to daje odgovor na pitanje: zašto je korisnik tražio i pokušao izraditi CUSTOM ICC profile kao rješenje za svoje probleme. Naime izvorni draiver i ICC profile je iscrtan za PHOTO. a ne pigmentiranu tintu. I naravno pigmetirana tinta je nešto posve suprotno od dye tinte te je to bio uzaludan posao. Zašto? Zato jer je pigmentirana tinta obilježena koloritom po ON OFF pricipu . Dok prava PHOTO tinta se ponaša po ANALOGNOM principu kolor tonova. Znači razlika kao između vinila i CD-ea. E tako vam je to kad slušate šeprtlje i surađujete sa diletantima.

Isto tako ubrzo se pokazalo da je ovaj Epson Stylus Photo 2100 odradio lijep broj otisaka. Kada ? E to ne znamo, ali ubrzo se je pojavila sljedeća poruka:

Drugim riječima nužno je bilo  resetirati spremnik za otpadnu tintu da bi ga mogli ponovo staviti u pogon. Definitivno na ovom uređaju utrošeno je sveukupno nekih 500 - 800 ml tinte. A iz testa mlaznica nakon servisa glave, lijepo vidite kao je ova glava još uvijek 100% čista i ispravna. I to nam najbolje govori zašto je neki uređaj imao i premium cijenu. Odnosno u čemu je razlika između profesionalne i konzmer klase iste tehnologije.

Znači sve probleme smo riješili, a korisniku ostavljamo na dušu: dali će u svoj printer vratiti ove zamjenske kazete sa kojima je zeznuo ovaj vrhunski uređaj ili uzeti neko kvalitetnije i provjereno rješenje.

A to je?To su Colibri trajne kazete za Epson Stylus Photo 2100 + Colibri Photo Dye ili Colibri Sublimacijsku tintu ili sl.

 I koliko ova priča onda košta kod vas? Standardna cijena

Čišćenje inkjet glava == 150 kn + PDV &
Reset spremnika za otpadnu tintu == 150 kn + PDV

A koliko koliko koštaju Colibri trajne kazete i koju tintu za njih preporučujete? Znači Colibri trajne kazete za Epson Stylus PHOTO 2100  == 400 kn + PDV. A pošto imamo više opcija tinti ove kazetu su idealne jer se isporučuju bez tinte A što se tiče samih tinti  imate više opcija.

1. Standardna Colibri Dye PHOTO tinta
2. KMP Premium Dye PHOTO tinta
3. Standardna Sublimacijska PHOTO tinta
4.Adriatix Chromablast kompatibilna transfer tinta.

Nazovite nas za ostale uvjete i mogućnosti isporuke

Zaključak:

Ukoliko imate kojim slučajem isti takav Epson Stylus Photo 2100 ili 2200 printer, i stoji vam neiskorišten, zapušten ili neispravan, slobodno ga donesite u Adriatix Servis. Kao što vidite iz priloženog riječ je o izuzetno kvalitetnom i robusnom uređaju. I šteta bi ga bilo  baciti samo zbog toga jer ste odabrali pogrešnog partnera za suradnju po pitanju opskrbe tinte za naveden uređaj.

 Ali isto tako ukoliko imate isti takav neispravan i ne mislite ga popravljati i namjeravate ga poslati u rashod toplo se preporučamo.

hit counter

Adriatic Inženjering, Ozaljska 134/I, 1000 0 Zagreb, Croatia
tel: 00385 1 , 368 0512, 368 0513, 368 0514.
363 16 53
Mobil: 098/911- 0640

E mail::

Ukoliko ste pronašli neku informaciju ili koristan savjet, koristeai ili preporueujuai drugima naše tinte, tonere i usluge, osiguravate sebi daljnju neovisnost ovog izvora.