Inkjet

 

 

Brother HL 1450 vs HP LaserJet 1020 vs Canon iP 4000

Q(26/9/2005):

From: Mirko S.
To: a@adriatix.hr
Sent: 2005. rujan 26 14:46
Subject: Savjet za kupovinu printera, servis


Poštovanje!

Nalazim se u diliemi – kakav printer kupiti!? Posjedujem već dva s kojima sam razočaran. Canon BCJ 2000 kojemu sam izgleda uništio color glavu zbog držanja ga bez color glave i tinte… Drugi printer je Brother HL-1450 koji nakon 3,5 godine već posustaje (blijedi otisak na pojedinim mjestima). Ne znam da li bi pomoglo čišćenje!? Sada sam odlučio nabaviti neki «bolji» printer (do cca. 1500 kn) koji bi bio izdržljiviji i isplativiji na duže staze. Razmišljam o HP Busines Inkjet 1000 (ili 1200) ili Canon Pixma 4000. Ili ako mi možete pomoći savjetom nešto treće po Vašoj procjeni? Inače, trebam printer za kvalitetni otisak cb. dokumenata (oko max. 2000 godišnje!) i nešto dokumenata u boji, te mogućnost printanja kvalitetnih fotografija… (10x15 ili većih)

Zahvaljujem unaprijed ako biste mi bili voljni pomoći u ovom odabiru! Ako bi se dalo što napraviti posjetio bih Vas radi servisa ili prodaje navedenih printera, a ubuduće bih rado nabavljao od Vas zamjensku tintu!

Mirko

A:

Gledajte kad ja kupujem nakav alat za radove po kući onda mogu uzeti ili nekakav univerzalan alat ili alat koji će najbolje odraditi zadani posao. U praksi se pokazalo da su dva jeftina alata optimizirana za određeni posao bolje rješenje od jenog univerzalnog semi profesionalnog.

Zato naš savjet uzmite dva printera jedan za B&W otisak a drugi za kolor. U principu to lako pokrijete sa navedenim buđetom.

Pošto kao što sami kažete i kao što vam iskustvo govori; ne namjeravate često štampati. Tu vam je jedan laser u prednosti nad inkjetom. Isto tako za kolor otisak inkjetovi sa kazetama što imaju integralnu i glavu su u prednosti od onih što imaju odvojene spremnike sa tintom od sapnica.

Ukoliko ste shvatili zamisao, znači možete potražiti i naći nekoliko varijanti različitih proizvođača. Adriatix je kasnije u mogučnosti jednako kvalitetno odgovoriti na svaki zahtjev za obnovu isti kazeta. Međutim korisno je ipak se opredijeliti za neki od takvih pisača što prevladavaju u uredskim okruženjima. I to iz prostog razloga što u tom slučaju zamjerna kazeta je daleko jeftinja doli u slučaju kad imate neko egzotično rješenja. Jednostavno svakodnevno iz te sredine se surećemo sa ponudom istrošenih i praznih kazeta, koje jednako tako povoljno nakon obrade možemo ponuditi i vama.

Znači izbor i savjet nije jednoznačan i više rješenja mogu biti jednako kvalitetna. No ukoliko tražite konkretan odgovore glasio bi sljedeće.

Uzmite si neki HP lasaerski printer koji koristi HP12 ili HP15 tonere. Zatim HP DeskJet inkjet što koristi HP56, HP57 i HP58. Ukoliko ste te sreće, oba ova dva printera bi se mogla uklopiti u vaš buđet. Kao alternativa vam mogu biti i printeri što koriste HP27 i HP28 kazete uz jednu malu ogradu da kvalieta fotografija nije jednaka prethodnoj soluciji.

Znači kako se situacija na tržištu printera mijenja iz dana u dan ne možemo vam predložiti baš određeni model printera ali ukoliko ste shvatili metodu i princip razmišljanaj onda ćete si sigurno olakšati izbor.

Odnosno ukoliko kuputete danas 26.9. 2005 Odgovor bi glasio uzmite novio HP LaserJet 1020 ili sl. te jedan polovan HP DeskJet 5550 što je u ponudi. Još će vam i ostati novaca.


Ukoliko imate još koje pitanje i ne protivite se da objavimo ovu diskusiju u rubrici Adriatix Q&A slobodno nam se javite.

Pozdrav

adriatic Q&A

Q(26/9/2005):

From: Mirko S.
To: Adriatic
Sent: 2005. rujan 26 16:44
Subject: Re: Savjet za kupovinu printera, servis


Hvala za odgovor... (slobodno ovo možete objaviti u Vašoj spomenutoj rubrici, samo ako može bez prezimena). Ako nije problem još bih malo nastavio... Naglasio sam da ne printam puno (stotinjak stranica mjesečno!) - ali mi je ipak stalo do kvalitetnog otiska! Zašto mi onda ipak savjetujete laser? Baš sam mislio odustati od lasera, jer sam shvatio da ne printam tako puno da bi mi laserski printer uopće bio potreban. Do sada sam koristio baš laserski printer - Brother :( pa sam uvidio da ne mogu iskoristiti jedan toner za godinu dana, jer on s vremenom valjda "pokupi vlagu" i počne "mazati" papir. Stoga sam pomislio da bi mi Inkjet bio ipak dovoljan za moje potrebe... Osim ako takav ne može postići kvalitetu laserskog?
Niste mi odgovorili za mogućnost servisa mog Brothera!? Mislim da bi mu čišćenje pomoglo! Inače je iz 2002. g. Ako mi već preporučujete laserski printer, onda bih si radije ostavio ovog ili ga prodao za nešto novca. On radi i ima još 45 % drum life-a, kako pokazuje... Samo je otisak nekako kroz sredinu malo blijeđi (nakon zamjene tonera).
Što se tiče mog BCJ 2000, na nečiju preporuku sam oprao u destiliranoj vodi glavu (ili sapnice?) i pomoglo mu je, tako da sada radi - ali kvaliteta je prilično slaba (ima neke linije, mislim žute na otisku)
Što ipak kažete za HP Busines 1000 ili 1200!? Na Vašim stranicama hvalili ste HP Busines 1100... (mrak printer!) jesu mu ovi noviji modeli slični po karakteristikama? I što mislite o hvaljenim Pixma printerima nove tehnologije... Ili je još prerano za njihovu ocjenu? Hvala za pomoć i korisne savjete!

Mirko

A:

Ovako idemo redom

Brother HL 1750

Svaki pisač ima standardne i nestandardne kvarove. Ukoliko se radi o nekom običnom problemu možemo ga otkloniti između ostalog i čišćenjem ili zamjenom tonera. Ukoliko treba zamjeniti neki dio onda je poravak nama neisplativ. Svejedno možete ga donjetri na servis. Popravak od 100 - 300 kn.

Canon BJC 2000

U principu je to jeden od nepoderivih pisača. Nažalost kao i što ima i pseće hrane u svim mogučim verzijama i za vašeg ljubimca se moglo naći ponešto od toga. Kad bi mu pored toga i životni vijek bio jednak vašem četveronožnom ukučanu Canon bi sigurno otišao na prosjački štap.

Do nedevno smo imali u ponudi zamjeske kolor glave BC21 ali ovog trena stanje na skladištu je 0. Međutim kao soluciju ljudima u sličnoj situaciji savjetujemo da uzmu zamjensku Adriatix BC 20 ili BX 20. Time ste dobili istina B&W pisač ali ste ga ubrzali za 3 * i povečali kapacitet tinte za 4*. Zamislite: platiš isto a voziš se 4 puta dalje. Poravak 100 - 140 kn.

Što se tiće HP Business Inkjet a 1100 i 1200

ako vas zanima imamo dva takva na lageru. Sve stoji što je napisano, međutim ima jedna kvaka. A to je da kad uzmete koliko sveukuno koštaju kazete + koliko koštaju glave, ispada da vam je za 400 kn jeftinije uzeti novi printer. Međutim u praksi vam je to ipak neizvedivo jer printer dolazi sa 50% punim ili praznim kazetama. A i glave vam ne odlaze podjednako. Pa ste na neki način kuhani i pečeni kad počnu stizati izdaci. Morate znati da HP nije od jučer u ovom biznisu i znaju oni složiti stvari sigurno ne na svoju štetu. Izdatak cca 1500 kn

Vezano za Canon Pixma

Jednako kao što HP nije neprofitabilna organizacija, budite sigurni nije to ni Canon. Ukoliko možete nabaviti Canon iP 4000 uzmite ga prije nekog dugog. U konkretnom slučaju imamo korisnika što je na nemu u roku od 30 dana potrošio Adriatix tinte ekvivalentno 4* 20 kazeta. Međutim i tu ima jedna kvaka. A to je da ljudi očekuju kako će kupiti novi printer kad im se stari pokvari nakon cca 10k otisdaka. Kvaka je u tome da u novi printer više neće pasati stare kazete na kojima se je osnivala cijela teorija jeftinog otiska. Tako da gledano iz te perspektive HP BI 1100/1200 ponovo postaje zanimljiv jer je riječ o servisabilnom printeru. Dok Canon iP4000 to ipak nije. Izdatak cca 1000 kn


Kad sve ovo skupa stavite na hrpu i odvahnete onda i prvi odgovor možda dobije jednu drugu dimenziju.


Pozdrav Q&A

adriatic

Adriatic Inženjering, Ozaljska 134/I, 1000 0 Zagreb, Croatia
tel: 00385 1 363 16 53, 368 0512, 368 0513, 368 0514

Mobil: 098/911 0640

E mail:

Ukoliko ste pronašli neku informaciju ili koristan savjet, koristeći ili preporučujući drugima naše tinte, tonere i usluge, osiguravate sebi daljnju neovisnost ovog izvora.