hit counter tumblr
Sublimation on Cotton

 

 

Sublimacija na Pamuku

Sublimation on Cotton

 

 

Ukoliko se bavite tiskom na T Shirt majice, sigurno ste upoznati sa postupkom sublimacije. Jednako tako jasno vam je da ovaj postupak daje odlične rezultate ali isključivo na sintetičkim materijalima. Ili na majicama 50/50 pamuk/ poliester. Na pamučnim majicama, lanenim materijalima rezultati su porazni. Zašto? Jednostavno zbog toga što celuloza i slični materijali nisu receptori za sublimacijske pare.

I što tada napraviti. Danas imate više opcija, te ćemo ovom prilikom pokušati usporediti nekoliko nama pristupačnih postupaka.

  • Sititisak
  • DTG tisak
  • Acryl Liquid impregnacija
  • Acryl Gel Impregnacija
  • Solventna Impregnacija
  • Aeroslol Impregnacija
  • Hybrid Print Ecco Acryl
  • Hybrid Print Sublimacija
  • Chromablast tisak
 
Acryl Liquid impregnacija
Acryl Liquid impregnacija
Aeroslol Impregnacija
 

Hybrid Print Sublimacija MAT

Hybrid Print Ecco Acryl
Hybrid Print Sublimacija GLOSS
   
   
Solventna Impregnacija
 

Za pamučne majice imamo više rješenja. Svako od njih ima svoje prednosti i mane. Ali generalno što se tiče oštrine sve impregnacije daju vrlo sličan rezultat. Razlika je jedino u tome koliko je neka impregnacija više ili manje ukrutila podlogu. Može otisak biti odličan ali ukoliko je majica postala kruta poput kartona, sve to pada u vodu. Nažalost tako nešto nije moguće prikazati na ovim slikama pa smo evo napravili ovu tablicu sa prednostima i manama. Jednako tako ne bavimo se sitotiskom pa nemao mogućnost prikazati isti uzorak u toj tehnici. Što je i onako suviše zahtjevno isključivo za jedan probni kolor otisak. A za DTG smatramo da nema šanse u kompeticiji sa transferom i Hybrid Print Tehnologijom. Barem dok su u pitanju bijele T majice.

 
Prednost
Mana
Sititisak Sitotisak je izuzetno popularan postupak. Kvaliteta otiska je neupitna. A produkcijski je isplativ jedino na većim serijama i uz malo primarnih boja. jednako tako i osjećaj materijala nakon otiska se ne mijenja i materijal ostaje i dalje jednako podatan. Čim imate malu seriju ili tražite Photo kvalitetu e onda tu sitotisak pada u vodu. A i otisak je daleko od onoga što se postiže sublimacijom na poliesteru po pitanju istezanja i >Soft Touch<< efekta.
DTG tisak Glavna prednost DTG tiska je kolor tisku. I Photo otisku koliko to dozvoljava podloga. Za jednobojni tisak je prava šteta pokretati cijeli stroj. Ali  da bi na DTG u dobili Photo otisak morate ipak prvo napraviti kvalitetnu impregnaciju. Jer u protivnom dobijete čupavca. A ne oštru liniju. Znači investirali ste hrpu love za DTG a opet ne možete bez IMPREGNACIJE. A o problemima zaštopavanja mlaznica i svih tih glavobolja, da i ne govorima. Znaju to najbolje svi oni koji su se okušali u DTG tisku i nemaju posla da ga  koriste svaki dan.
Acryl Liquid impregnacija Osnovna prednost ove impregnacije je što se relativno jednostavno aplicira. I to je kao nekakav standard čim govorite o sublimaciji na pamuku. I dosta je raširena po svijetu u raznim pakiranjima i recepturi. Ali ta prednost je ujedno i mana jer i Gel i Aerosol impregnacije se još jednostavnije apliciraju. A mana je u tome što se ova impregnacija aplicira u relativno debelom sloju tako da pamuk postane relativno krut kako kad je nešto  uštirkano.
Acryl Gel Impregnacija Ovo je jedna od najjednostavnijih impregnacija. Nanosi se sa najobičnijom ID Karticom. Jednostavno po želji na mjestu otiska u vlakna utrljate gel za impregnaciju. Zapečete i to je to Ova impregnacija nije toliko zgodna za velike i nepravilne površine. Za koje je ipak naj pogodnija neka sprej verzija iste takve akril impregnacije. Nažalost i ovdje se podloga nakon sušenja ukrućuje.
Solventna Impregnacija Kod solventne impregnacije glavna prednost je u onom osjenčaju što ga nazivamo >> Soft Touch<<. . Ovdje je polimer za sublimaciju rastopljen u lako hlapivim otapalima,  tako da je nakon sušenja ili pranja ukrućenje vlakana koji su impregnirana je minimalno. Mana ove impregnacije je u tome što nije ekološki prijateljska, Isto kao i kod DTG uređaja sa solventnim tintama i ovdje morate imati dobru ventilaciju prostora u kojem radite. a i sama solventna impregnacija je osjetno skuplja od Liquid Impregnacije.
Aeroslol Impregnacija Ova impregnacija je jedno kompromisno rješenje. Ponaša se kao solvent impregnacija i kao Liquid impregnacija. Aplicirate je iz sprej doze pod tlakom. I  nije skupa. Jedno relativno jednostavno zahvalno sredstvo za pripremu za sublimaciju. Nema nekih bitnih nedostataka kad govorimo generalno o impregnacijama. Osim što otisak nije jednako oštar kao kod sljedeće dvije tehnologije
Hybrid Print Ecco Acryl Ovdje imao nešto što je vrlo slično DTG tehnologiji. Koristi se slična polimerizirajuća tinta. Dobijemo lako stvaranu Photo kvalitetu i po pitanju oštrine i po pitanju interpretacije detalja i vjernosti boja. U ovoj tehnici je nepotrebna pred impregnacija jer impregnacija nastaje u samom transfer postupku. Za razliku od sublimacije interpretacija boja je konstanta i ne ovisi o parametrima karakterističnim za sublimaciju. Ova tehnologija je naš autorski proizvod i nije dostupna na public osnovi bez ugovorne osnove. U usporedbi sa drugim tehnikama ovdje imate jedan korak više u postupku ali istovremeno jedan korak manje, pa se sve svodi na isto.
Hybrid Print Sublimacija Ovo je vrlo slična tehnika kao i prethodni slučaj jedino je razlika da se koristi prikladna sublimacijska tinta koja funkcionira optimalno po Hybrid print ABC konceptu. Imate 3 međusobno povezane komponente. A komponenta >Transfer papir. B komponenta >Sublimacijska tinta koja reagira sa transfer papirom. I C komponenta  >Developer koji učvršćuje nastali image na transfer papiru. Odabirom različitih Developera možete dobiti Gloss ili Mate transfer otisak. Zahvaljujući ovom developeru ovaj otisak je tipa >no cut ili self weed << tipa. Opći utisak je soft touch što je posljedica toga što nemamo impregnacije preko cijele površine. Isto tako ovisno o tipu Developera Gloss ili Mate otisak je elastičan i ne puca pri istezanju. Dok dugi koncepti nisu postojani na istezanje. Inače sam postupak je Plug & Pay. Rabe sa razne pegle ili termo preše. Odličan rezultat dobijete nakon 60 sek + 160 - 200 st C. Dovoljna vam je i najobičnija kućna pegla. Znači cijeli ovaj koncept je razvijen sa ciljem da dobijte optimalan rezultat uz minimalnu investiciju. Ova tehnologija je naš autorski proizvod i nije dostupna na public osnovi bez ugovorne osnove. U usporedbi sa drugim tehnikama ovdje imate jedan korak više u postupku ali istovremeno i jedan korak manje, pa se sve svodi na isto.
Chromablast tisak Ovo je jednako jedna druga autorska tehnologija. Funkcionira samo na odabranim uređajima. Ne treba impregnaciju . Osnovna prednost je u brzini transfera jer ne zahtjeva pred impregnaciju . U gornjem primjeru isprobali smo je sa Adriatix Ecco Acryl tintom Ovdje je osnovi problem da se strogo morate držati uputa po pitanju temperature, vrijeme ili pritiska. Izađete iz tih okvira i  možete se slikati, za razliku od Hybrid Print postupaka koji je izuzetno tolerantan za sve ove postavke. Kvaliteta otisaka je posve drukčija jer ovdje je za razliku od svih gore prisutnih tehnologija ostaje  prisutan >>Prozor<< ili prozirna pozadina  koja je u principu zamjena za impregnaciju. Proizvođač kaže da taj prozor nestaje pranjem.
 

 

Gornji primjeri odrađeni su na Epson R240 za sublimaciju i na Adriatix PrintJet 1300 za Ecco Acryl transfer. U oba slučaja to vam je investicija cca 1200 kn + PDV za printer. Plus pripadajući materijal koji se kreće od

150 kn + PDV za 50 listova transfer papira +
100 - 150 kn + PDV za Developer. Ovisno o tipu.

 

Adriatix Hybrid Print Technology

Adriatic Inženjering bavi se recikliranjem u informatici od 1992 godine. Cilj i svjetonazor nam je staviti u funkciju informatičku opremu i potrošni materijal koji korisnici potaknuti konzumerizmom svaki dan odbacuju. Selektiramo samo one uređaje koji su se kroz naš servis i pouzdanost u eksploataciji pokazali da ne zavređuju namijenjenu sudbinu. Dakle nakon obnove na tržište vračamo 100% ispravne i funkcionalne iste uređaje. Ali u novoj funkciji u novoj aplikaciji. I repromaterijal koji je specijalno kreiran za tu funkciju A ta funkcija je nešto ekskluzivno To je Adriatix Hybrid Print Tehnologija. Dakle ukoliko tražite isključivo nov neraspakirani uređaj morat ćete se obratiti nekome drugome. Jer AHPT ne nudimo uz takve uređaje. Odnosno za te uređaje uskladit ćemo sve nužne parametre i karike u AHPT tek onda kad i tim uređajima bude namijenjena ista sudbina. Iz gornjih primjera možete vidjeti kolika može biti razlika između komercijalnih rješenja i ovakvih prikladnih rješenja gdje su svi parametri usklađeni zbog optimalnog rezultata. Znači ukoliko tražite taj rezultat i funkciju nije bitno jeli neki uređaj nov ili obnovljen. Bitno je da je najbolje ostvarena zamišljena funkcija.

 

Ukoliko smuljate u prikazane rezultate i u AHPT koncept, slobodno nam pošaljite vaš predložak. Slično kao i u ovom slučaju, poslat ćemo vam natrag gratis nekoliko otisaka za probu i usporedbu.

 

Novi uzorci

 

Adriatic Inženjering, Ozaljska 134/I, 1000 0 Zagreb, Croatia
tel: 00385 1 , 368 0512, 368 0513, 368 0514.
363 16 53
Mobil: 098/911- 0640

E mail::

Ukoliko ste pronašli neku informaciju ili koristan savjet, koristeai ili preporueujuai drugima naše tinte, tonere i usluge, osiguravate sebi daljnju neovisnost ovog izvora.