hit counter

Adriatix Braille

 

 

Adriatix Braille Print

& Tacktile Graphics

Ukoliko možete čitati ovaj tekst to znači da ste u svoje ruke primili pravi dobitak. Zašto? Jednostavno zbog toga što ova stranica nije otisnuta na nekom Braillevom printeru što bi vas koštao 2500 -5000 Eura. Već na uređaju gdje sveukupna  investicija za kompletan paket po sistemu ključ u ruke ne prelazi nekih 200 -300 Eura. Pored toga za ovaj otisak vam dodatno ne treba ni i specijalan softver u iznosu od cca 500 – 900 Eura.

Kako je to moguće?  Jednostavno. Riječ je o našem razvoju i posljedica toga što se Adriatic inženjering  od 1992 bavi recikliranjem informatičke opreme i potrošnog materijala. Znači naš primarni interes je staviti u ponovnu funkciju printere i slične uređaje koji svakodnevno završavaju kao višak. Ne kao tehnološki višak, već  kao višak koji nastaje iz ekonomije što je bazirana na filozofiji da  se bez vidljivog razloga  otpisuju posve ispravni i pouzdani uređaji sa novim uređajima, čisto radi obijesti, profita ili punjenja proračuna.

I kao što rekosmo sukladno našem svjetonazoru razvili smo ovu aplikaciju i udahnuli novi život za jednu generaciju takvih uređaja. A jesmo li uspjeli ili ne, dokaz imate u svojim rukama.  Nažalost isti postupak ne funkcionira na novim aktuelnim uređajima.

Kao sve skupa to funkcionira. Koje su prednosti i mane?  

Jednostavno. Jednako kao što su se do nedavno razvijale crno bijele fotografije.  Otisnete. Razvijete otisak. Fiksirate otisak. Te tad dobijete željenu fotografiju. Jednak postupak je i ovdje. Otisnete > razvijete i fiksirate vaš Blaillev otisak.

Pored toga ista tehnologija ima mogućnost i kopiranja  Braillevog teksta. Na jednak način na koji bi vi nešto kopirali na nekom MF uređaju.  Što je nezamislivo za bilo koju drugu tehnologiju Braillervog otiska.

Jednako tako niste ogranićeni na jedan format Braillevog pisma. Možete dakle za edukativne potrebe krenuti sa izuzetno velikm slovima te ih kasnije smanjivati do ciljane ili standardne veličine. Znači lako možete nekoga što ne poznaje Braillevo pismo korak po korak uvesti u taj svijet. Naime mozgu i dodirom nije jednostavno razlučiti sve one sitne točkice jedne do druge kojima se definira to pismo u standardnoj veličini. Zato mnogi odustaju i traže neko drugo rješenje. Dok ovdje proizvolno kreirate veličinu Brailevih slova

Jednako tako ova Adriatix tehnologija vam i omogučava vizuelizaciju za sljepe osobe. U obliku Tacktil Grafike. Znači sve što možete pretvotiti u nekakv Outline možete ovom tehnologijom dobiti u izbočenom obliku. Zamislite koje li je to zadovoljstvo za nekoga što je samo slušao o nečemu.

Primarno ovaj printer nije predviđen za sljepe osobe već prvenstveno kao ispomoć i edukativno sredstvo za svakoga što želi pomoći nekome slabovidnom u obitelji. Međutim kad vam cijeli postupak prijeđe u naviku ništa vas ne prijeći da slabo vidna osoba sama uz malu pomoć sa strane i uz naučenu rutinu  ne primjeni isti postupak. Naravno u prvi tren je takav postupak nezamisliv za neku slabo vidnu osobu. Zato je ovaj koncept prvenstveno zamišljen  namijenjen kao pomoć u educiranju,  svih što imaju neku slabo vidnu osobu u obitelji i žele jednostavno i jeftino pružiti toj osobi mogućnost čitanja ili komuniciranja u pisanom obliku.

Ovaj postupak je otvorenog tipa. Stalno ga usavršavamo i dorađuijemo. Sastoji se od više karika i svaku kariku možete mjenjati po potrbi, dobivenom rezultatu i financijskim mogučnostima. Nažalost za sada je potrošni materijal relativno skup i ograničen, ali kako se potražnja i popularnost ovog našeg Adriatix Braille print postupka bude širila i taj izdatak smo u mogučnosti adaekvatno prilagoditi.

Dakle ukoliko ste zainteresirani pružiti vašu podršku ovom našem konceptu, pridružite se ovoj našoj akciji  recikliranja u informatici. Kao što vidite iz ovog komada papira u ruci dobrobit i korist takvog pristupa nije isključivo ekološka ili čista floskula. Slobodno nam za probu pošaljite neki vaš tekst i dobit ćete ubrzo natrag kopiju istog na probu.

Zaključak:

Požurite količine su ograničene

 

Adriatic Inženjering, Ozaljska 134/I, 1000 0 Zagreb, Croatia
4: 00385 1 363 16 53, 368 0512, 368 0513, 368 0514

Mobil: 098/911- 0640

E mail:

Ukoliko ste pronašli neku informaciju ili koristan savjet, koristeći ili preporučujući drugima naše tinte, tonere i usluge, osiguravate sebi daljnju neovisnost ovog izvora.