Adriatix & A3+ printeri

 

 

A3+ printer. Koji?

Pored pitanja o nabavi nekog jeftinog inkjeta za po doma, ćesto nas profesionalci traže za savjet koji A3+ printer bi nam preporučili. Evo danas upravo razmatramo jednu takvu nišu inkjet uređaja. I naravno po običaju zanimaju nas solucije koje korisniku osiguravaju uštedu a nama satisfakciju .Znamo da nam nećete vjerovati ali upravo se danas jedan korisnik hvalio kako su u prošloj godini od kad su sa lasera prešli na dva HP Officejet Pro K550 + ciss ušparali cca 3000 kn samo na tonerima. (Po potrebi možete dobiti tu referencu) . Zato kako se stvari po običaju na tom području mijenjaju iz dana u dan nužan je obostrano razumijevanje i kontinuirana suradnja. I prije neke nabave konzultirati naša iskustva i raspoložive solucije.

Znači trenutno tražimo koji se sve A3+ inkjet printeri nude na tržištu i postavljamo spitanje za koje od njih ovog trena Adriatix ima raspoložive solucije. Jednako tako koja od tih solucija je u prednosti nad nekom drugom opcijom. Odnosno koje sve mane proizlaze iz nekog odabira.

U principu imate 3 klase A3+ inkjet uređaja.

I Klasa je - cijenom najniža
II Klasa je Pro klasa. Tu je cijena tih uređaja dvostruko veća od one prethodne
III Klasa su u suštini A2 ili veći uređaji, tako da je tu cijena dva do tri puta veća od klase II.

Zanimljiva je usporedba Klase I i Klase II. Vrlo često kupac miješa kruške i jabuke a trgovac ga u tome podtiće i nudi mu upravo tako nešto zbog neinformiranosti. Kupac to rado sluša je bi najradije uzeo uređaj iz Kalse II po cijeni Klase I. Te kako se novi modeli javljaju svakih 2 - 3 tjedna, prostora za razne marketringške marifetluke ima u izobilju.

No počnimo redom. Nabrojit ćemo nekoliko popularnih A3+ inkjetova što su nam zapali za oko. Ili ih imao u našoj ponudi.

1. HP CP 1700
2. HP Business inkjet 2800
3. HP OfficeJet 7000
4. HP OfficeJet 8600
5. HP Photosmart B8910
6. Epson B 1100
7. Epson 1400
8. Epson R1800

8. Epson 1900
9. Canon iX 4000
10. Canon Pixma Pro 9500

11. Canon Pixma Pro 9000

Kao što vidite hrpa aktuelneh modela i jedan veteran. Naravno pitanje koji od njih odabrati i kasnije uštedjeti na jednak način kao što je to bila na dobitku ona firma što je sa lasera prešla na HP OfficeJet Pro K550 + CISS. Naime svakom od proizvođača primaran interes je da vi što manje uštedite na nekoj zamjenskoj soluciji. Zašto? Probajte pogoditi sami. Međutim ukoliko se na vrijeme informirate u vašim rukama je vaša uspjeh u tom pogledu. Zašto smo na ovu listu kao prvoga stavili jedan pretpotopni :

HP CP 1700. Prvenstveno zato jer se radi o izuzetno robusnom uređaju. Zatim jer ima 4 odvojene glave koje možete sami po potrebi mijenjati. Zato jer Adriatix ima bogato iskustvo u servisiranju i čišćenju tih HP 11 glava. Zato jer za njega imamo na lageru Profesionalnu Premium kvalitetu tinte koja po broju kopija nadmašuje OEM HP kvalitetu. Imamo i Economy klasu tinte koja je osjetno povoljnija od Premium klase, ali tu klasu tinte mi ne provjeravamo jer je podložna tekućim promjenama dobavljača. Pored toga imamo 3 zamjenske solucije za inkjet kazete. 1. Klasične povratne zamjenske kazete. 2. Long kazete za samopunjenje. 3 CISS sisteme u dvije izvedbe: Kineska i HR izvedba. I ono što je najbitnije i vrlo je čest zahtjev, je da navedeni HP CP 1700 ima direktan prolaz. Odnosno opciju da možete manualno ulagati kartice 200 - 300 gr /m2. Ova opcija na njemu stvarno i funkcionira.Imamo pred sobom jedan provjereni uređaj za koji se je sa vremenom iskristaliziralo bogat izbor opcija. Tako da nam može poslužiti kao temeljac prema kojem ćemo uspoređivati sve ostale A3 + uređaje. Da ne zaboravimo: na lageru imamo jedan takav 100% ispravan uređaj. Klasa II (+)

 

HP Business 2800. Također imamo na lageru u verziji sa Long kazetama ili CISS sistemom. Koristi jednake glave kao CP 1700. Znači i tinta i sve ostalo je identično. Uređaj je još uvijek aktualan u HP ponudi. Ali nažalost nema direktni ili manualan prolaz jer mu je sistem uvlačenja papira posve različit od HP CP 1700. Koliko čujemo ni pripadajući softver nije u klasi sa HP CP 1700. Znači po pitanju utroška tinte i cijene otiska u eksploataciji nema razlike. Klasa II (-)

HP OfficeJet 7000 je novi HP A3+ uređaj. Naravno od HP-a ćete o njemu ćuti sve u superlativima. Nego što ste drugo očekivali. Cijena je privlačna. Međutim to vam je u principu produžena verzija A3+ Canon-a iP 4500. Konfiguracija i sistem odvojenih tinti je potpuno jednak. Znači jedan uređaj za kućnu upotrebu ili za lakovjerne profesionalce. Daleko od toga da rijeć o lošem urđaju. Naime nitko od naših korisnika nikad se nije tužio na Canon iP 4500 i sl. Samo to nije kalasa HP CP 1700 po pitanju izrade trajnosti i izdržnjivosti. Za njega u ponudi imamo jedino Ecco refil paket. Znači nemamo zamjenske povratne kazeta. Nema zamjenskih nepovratnih kazeta. Nema kazeta za samopunjenje sa ARC chipovima. Nema Reseter uređaja kao kod Canona i Epsona. Istina moženo vam za njega ponuditi CISS soluciju, međutim kao je riječ o novom uređaju postojanost takve CISS instalacija nam je nepoznata. Dok za CP 1700 možemo slobodno reći: Uzmete Premium kvaliteu tinte i samo je nalijevate,ovdje je za očekivati veći broj servisnih intervencija. Ili korisnik se mora znati sam nositi sa popratnim poteškoćama.Kad vas kvaliteta otiska više ne zadovoljava, kod CP 1700 kupite si novu glavu i idemo dalje. Međutim ovdje ukoliko probate brljati sa nekom neprovjerenom tintom onda možete od njega ubrzo oprostiti.Jedna glava integrirana za sve boje. Kad vam jedan set grijača i mlaznica pregori jednako kao i kod Canona iP 4500 morate je mijenjati u cijelosti. Investicija ? Pa kao 50% uređaja. Znači za očekivati je nakon isteka garncije hrpa ovakvih odbačenih A3+ printera. Svi sa istom greškom. Ukratko ukoliko ne mislite puno štampati, i cijena vam odgovara a imate iskustva iz refila Canon iP 4500 i sličnih Canon inkjetova, ondab za vas ovo i nije loš odabir. U svakom slučaju naš temaeljac HP CP 1700 što se tiče kvalitete otiska, ne može se uspoređivati sa ovim najnovijim HP Officejet Pro 7000. Naravno preporučamo vam da za refil koristite isključivo tintu Adriatix Premium klase. I naravno u ovoj klasi kao i kod HP BusinessInkjet 2800 nemate manualan prolaz. Klasa I

HP OfficeJet Pro 8600 bio bi jedini aktualan model koji je po svim segmentima najsličniji našem veteranu HP CP 1700. Da, kao što vidite ima i manualan ulaz sa stražnje strane. Isto tako ima jednako velike spremnike sa tintom. Cca 30 ml po boji + 70 ml za crnu. Adriatix vam može ponuditi povratne kazete ili CISS sisteme u 2 verzije. Trenutno jedino nemamo na lageru Long HP 88 kazete. A HP 88 inkjet glave su nešto osjetljivije nego li HP 11 inkjet glave. Međutim ukoliko koristite isključivo tintu Adriatix Premium kase nemate nikakvih problema. Imali smo u par slučajeva da je dokumentiran utrošak od cca 1000 ml crne Premium tinte. Dok smo se u više slučajeva Adriatix servisu susreli sa začepljenim HP 88 glavama nakon što je korisnik utrošio cca 200 - 300 ml OEM HP tinte Naravnom Adriatix servisira i te HP 88 glave, međutim uspješnost je osjetno niža nego li kod prastarih HP 11 glava. U principu slobodno potražite naše priloge o HP OfficeJet Pro K 550 i sve što smo tamo naveli, vrijedi i za ovaj model HP A3 +. Klasa II(+)

 

HP Photosmart B8910 je jedan A3+ PHOTO printer. Moramo priznati da nemamo previše iskustva sa tim uređajem jer je riječ o uređaju namijenjenom zahtjevnim potrošačima. Foto studijima i sl. U principu ovaj uređaj je vrlo sličan prethodnom HP u. Osim što nema 4 već ima 8 boja. Za njega u ponudi imamo jedino par CISS sistema i dye a ne pigmetiranu tintu. Jednostavno naš principal za Premium klasu tinte ne drži tako nešto a i potražnja na našem tržištu to ne opravdava ulaganja u razvoj specijalne HP pigmentirane tinte za ovaj uređaj. Neovisno od toga radi se o izuzetno ekonomičnom i povjerenoj koncepciji za jedan PHOTO uređaju. Zato smo ga i uvrstili u našu CISS ponudu. Nažalost nema direktni prolaz. Direkti konkurent mu je Canon Pixma Pro 9500 međutim pošto mi koristimo i nudimo dye tintu morate ga uspoređivati sa Canon Pixma Pro 9000. Znači ovdje CISS funkcionira bez greške dok kod Canona uz printer za CISS morate rezervirati i posebne termine u servisu. Klasa II

Epson B1100 je najnovija Epson A3+ igračka. Toliko je nova da još nije stigla na naše i Europsko tržište. Trenutno se može nabaviti jedino u UK ili u USA pod drubim imenom.. Međutim neovisno od toga Adriatix bi vam toplo preporučio da dobro proučite ovaj A3+ uređaj. Za one kojima je to bitno, da odmah riješimo nedoumicu. Ne ni ovaj uređaj nema ravni ili manualan prolaz. Ne možete imati i ovce i noce.Dalo bi se nešto napraviti po tom pitanju, međutim cijena takve intervencije je upitna u usporedbi sa cijenom i opcijama što vam ih pruža HP OfficeJet Pro K 8600. U principu svojom cijenom ovaj A3 + Epson je direktna ugroza za HP OfficeJet 7000 i Canon iX4000. Ali na vaše iznenađenje, bez obzira što ga još ne možete nabaviti na našem tržištu Adriatix ima cijelu paletu rješenja za njega. Imamo na lageru povratne zamjenske kazete. Komplet za samopunjenje. CISS sisteme sa Economy tintom. Klasičnu tintu Premium ili Standard klase. Jednako tako što će mnoge obradovati imamo i spremnu kvalitetnu i provjerenu Sublimacijsku tintu. Kao što rekosmo nažalost ni ovaj printer nema manualan prolaz ali ukoliko tražite sublimacijski A3+ printer za termo transfer, složit ćete s e da se radi o kiler proizvodu. Em je jeftin. Ima samo 4 boje za razliku od Epson-a 1400 ili 1900. Em su CISS ili su kazete za samopunjenje + pripadajuća Colibri sublimacijska tinta super povoljni. Jedina mana je što su OEM kazete osjetno manjeg kapaciteta nego li što je slučaj kod konkurentnih HP 7000 ili Canon iX 4000. Znači za reset, kazete treba stalno vadit i ulagati natrag. Ili u Combo soluciji svako malo restirati nivo tinte prekidačem. Toga nema kod HP C1700. A ni životni vijek ovog uređaja ne možete uspoređivat sa HP CP 1700. Znači dobro je sve to znati prije kupnje. To samo govori da se ovdje radi o uređaju iz Kalse I.

Epson R1400 Nažalost nemamo konkretnog iskustva sa navedenim printerom. Jedino vam za njega na lageru imamo standardne opcije : set za samopunjenje + Economy klasa tinte + Univerzalna i Premium kasa tinte + po narudžbi CISS sistemi. Printer je pogodan za sublimaciju .Klasa I( +)

Epson R 1800 po svojim karakteristikama je izuzetno zanimljiv jer pored pigmentirane tinte ima i prozirnu tintu za lakiranje. Kako se pigment zna skidati sa glatke površine ova lak tinta služi za učvrćavanje pigmenta na podlogi. Jednako tako na lageru imamo kompletan set tih prigmentiranih tinti uključujuči i lak tintu u Premium kvaliteti. Možemo vam ponuditi i ARC kazete za samopunjenje kao i CISS siteme. Između ostalog ovaj printer ima stražnji roll i maual ulaz. Printer je posebno zanimljiv jer ima opciju tiska direktno na CD/DVD medij. I kao što vidite uz GLOSS opciju u draiveru automatski možete klakirati vaše CD/DVD za dodatnu zaštitu. Znači za razliku od svih drugih CD/DVD na primjer kao što su Canon iP 4600 ili Epson R285 koji isključivo na CD/DVD štampaju u PHOTO modu i CRNU rade iz CYM tinte, ovdje možete dobiti stvarnu pigmentiranu crnu na vašem CD/DVD u. Na zalost i ovdje CISS nije idealan kao kod HP Pro klase. Već za svaki reset tintu morate vaditi i ulagati. Zato je možda pametnija solucija rad sa dva serta ARC zamjenskih kazeta za samopunjenje Jedina otegotna okolnost je njegova dostupnost na našem tržištu. Pogledajte si malo više o Epsonu R 1800 Klasa II.


Epson R1900 Trenutno nije u našoj ponudi ali koliko vidimo zavređuje dodatnu pažnju jer ima ugrađenu podršku za manual & roll ulaganje. Uskoro ćemo pokriti i taj segment u našoj ponudi. Ono okvirno što se može reći za ovaj uređaj, gledano iz naše perspektive, je da je nužno na lageru raspolagati sa 8 različitih boja. Uzmete li tome dvije klase Premium i Economy te broj potencijalnih potrošača, očito re riječ o vrlo neizvjesnom poslovnom potezu. Drugim riječju i za ovaj inkjet moguće su razno razne opcije, međutim sve je stvar dogovora i jedino ih zajedno sa vama možemo uspješno riješti. Zato predbilježite se na vrijeme. Klasa II +

Canon iX 4000 je prilično poznat kod onih što su nabavljali A3+ pisače prije par godina. Privlači cijenom i kvalitetim otisakom. Imamo za njega Zamjenske povratne kazete sa chipovima. Zamjenske nepovratne bez CHIP ova. Zamjenske nepovratne sa CHIP ovima ne držimo.. Imamo vrlo popularan EccO refil set za 8 punjenja == 140 kn. Uz koji možete za te CLI 8 kazete kod nas nabaviti prikladni Resetter, A tintu držimo u dvije klase Premium i Economy. Jerdnako tako imamo i CHip Extendere za one što ne vole sami puniti OEM kazete. Nažalost CISS sistemi ne rade na njemu bez učestalih servisnih intervencija tako da u tom slučaju morate biti vlastiti serviser. U tom pogledu zamjenskih tinti HP OfficeJet Pro K 8600 je u definitivnoj prednosti. Isto tako ovaj Canon nema manual feed ociju, no rekli smo da ipak nečemo uspoređivati kruške i jabuke. Znači riječ je o Klasi I

Canon Pro 9500 je prvenstveno Photo printer. Sličan je Canonu iX 4000. Razlika u broju kazeta i u tome što koristi pigmentiranu tintu. Pazite ima 10 različitih tinti. Znamo za jednog korisnika što ima takav uređaj i kaže da mu svaki puta kad ga uključi padne mrak na oči. Zašto? Zato jer kad ga uključi zamalo svaki puta printer traži zamjenu neke druge tinte sa bojom. Znači zamalo potroši jednako vremena na zamjenu kazeta koliko i na samu štampu. Nažalost za navedeni printer nemamo zamjenskih povratnih ili nepovratnih kazeta. Ni adekvatnog resetera. To međutim ne znači da te CLi 9 kazete ne možete puniti sa Adriatix tintom. Na lageru imamo sve potrebne boje za punjenje ali jedino u Premium klasi. Nažalost kao ne postoji adekvatan rester ili ARC CHIP ovi, kazete morate dopunjavati na slijepo. Jednako kao i kod Canon iP 4500 i sličnih zamjenskih kazeta gdje ste primarno isključili indikaciju tinte. Nije da stvar ne radi ali nemate onaj uobičajeni konfor i stalno morate paziti da prije ozbiljnijeg posla stavite novi ili puni set tinti. Znači u principu gnjavaža. Da li je to vrijedno truda i tko je tu dobitnik a tko gubitnik, ocijenite sami. Klasa II

Canon Pro 9000 je sličan Pro 9500. Jedino je razlika u tome što koristi Cli 8 a ne Cli 9 tinte. Imamo na lageru svih 8 boja u Premium klasi. Imamo i reseter itd. Znači sve što vrijedi za Canon iX 4000 ili Canon iP 4500, po pitanju tinti vrijedi i za Canon Pro 9000. Jedina razlika je u kvaliteti otiska i broju kazeta. I naravno ono najbitnije ovaj printer ima manualan stražnji ulaz. Znači sve što ste tražili osim CISSa. Zašto? Zato jer 8 odvojenih tinti uz ovu Canon tehnologiju za CISS je malo pre zahtjevan zahvat. Može se to napraviti ali vi morate biti sam svoj serviser. Zamislite 8 tinti i jedna vas počne zbog nečega zezazi. Ovdje je ipak riječ o uređaju iz Klase I (+) Ukoliko tražite CISS autonomiju i komfor i baš želite kupiti Canon sa 8 ili 10 boja morat ćete si ipak pogledati neki od Canon iPF uređaja. Naravno uz investiciju 3 - 4 puta veću.


 

Kao dodatak ovoj analizi dodat ćemo još i HP DeskJet 1220. Zašto? Istina to nije A3+ printer ali je zato to jedan od rijetkih A3 printer što ima stražnji ravan prolaz Zanimljiv je zbog toga jer vam za njega možemo ponuditi više izuzetno interesantnih opcija. Kao prvo CISS zaboravite. Zašto? U principu imamo ili vam možemo napraviti CISS ali kao se radi o veteranu, kvaliteta kolor otiska i brzina nije ni blizu kvaliteti na nekom od sličnih novih A3+ uređaja. Znači kako je ugradnja CISS a približno jednaka za sve uređaje onda vam se ipak više isplati uložiti malo više i dobiti i brži i kvalitetniji otisak. Međutim ukoliko vam treba otisak na kartonu A3 formata, nešto za vizitke i slično, e onda smo na pravom putu. Isto tako ukoliko imate potrebu za štampanjem jednobojnih ili dvobojnih A3 plakata ili predložaka, i tu vam je HP DeskJet 1220 idealna opcija. Naime ukoliko imate jednobojni kolor predložak, bez obzira radili na inkjetu ili kolor laseru, to što vi koristite samo jednu boju, recimo samo plavu, ne znači da ste time na neki način poštedjeli ili integriranu inkjet glavu ili transfer belt. Znači vi radite jednobojan otisak a na glavi ili transfer beltu vam se akumulira jednaka kilometraža kao da ste radili u full koloru. Zamislite si sada da slučajno imate jeftin kućni B&W laser koji možete preraditi samo u jednu boju. Recimo da imate uređaj po cijeni i izdržljivosti i izdatku za potrošni materijal jednaku jednom B&W laseru ali u plavoj izvedbi. Izvadite zatim taj toner i stavite drugi u crvenoj izvedbi. I tako redom. E upravo to vam je moguće napraviti sa ovim HP DeskJet 1220. Lako ga prepravite uz Adriatix Color Paket u jednobojni A3 printer kapaciteta 900 otisaka. U principu dobili ste nešto slično našem HP CP 1700 ili HP OfficeJet 8600 ali za 1/4 cijene ili još jeftinije i ne morate ugrađivati CISS sistem. Kako u jednu takvu kazetu stane 40 ml, to vam je 20% više kolor otisaka nego li recimo kod HP CP 1700 u istoj toj boji. Ili 4 * više od Canon Pixma 9000 ili Epsona R1800. Tu u trenu sredite glavu ili nož za doziranje tonera zbog toga jer ste enormno povećali potršnju jedne boje i tada zbogom vašem printeru. Skup sport za malu zaradu. Znači pametno je razmisliti o koncepciji dva prolaza. Na ovom HP Deskjet 1200 napravite neku jednobojnu pozadinu a na nekom drugom inkljetu ili kolor laseru radite doštampavanje. Međutim to nije sve. Za HP DeskJet 1220 imamo i posebnu provjerenu tintu za lakiranje. Nešto vrlo slično prozirnom laku za zaštitu koji je integralno dio Epsona R 1800. Izvadite standardnu B&W kazetu i umjesto nje stavite ovu za lakiranje i u trenu ste dobili A3 tekući plastifikator. Pored toga uskoro ćemo na lageru držati posebne prozirne zamjenske prozirne i čiste kazete za samo punjene. Tako da ćemo time ovom uređaju udahnuti novu mladost. Znači ukoliko ga posjedujete od prije, nemojte ga bacati . Ili malo pogledajte na slobodnom tržištu. Ovakve veterane možete naći po izuzetno povoljnim uvjetima. Adriatix vam može ponudi HP Deskjet 1220 generalno uređene + set prozirnih kazeta za samopunjenje + 4* 100 ml tinte u Economy kvaliteti za cca 1000 kn. Pazite imamo na lageru sveganekoliko tih printera.

 

 

Adriatic Inženjering, Ozaljska 134/I, 1000 0 Zagreb, Croatia
tel: 00385 1 363 16 53, 368 0512, 368 0513, 368 0514

Mobil: 098/911 0640

E mail:

Ukoliko ste pronašli neku informaciju ili koristan savjet, koristeći ili preporučujući drugima naše tinte, tonere i usluge, osiguravate sebi daljnju neovisnost ovog izvora.