Adriatix InkJet Kit

Canon iP4300 iP5300 i sl.

1. Jednostavno,

2. Brzo

3. Kvalitetno

4. Jeftino

Zahvaljujemo vam što ste nam ukazali povjerenje i odlučili kupiti Adriatix inkjet set za samopunjenje. U svakom slučaju napravili ste dobar potez, jer radi se provjerenom proizvodu koji je plod našeg višegodišnjeg iskustva u obnovi ink i toner kazeta.  Tinta u ovom kitu je vrhunske kvalitete i nije neka univerzalna mješavina. Kvalitetu tinte  provjeravamo posebno za dotični pisač. Za svaki inkjet pisač na lageru imamo posebnu tintu, te ukoliko želite optimalan otisak, reprodukciju boja, koristite ovaj kit isključivo za obnovu kazeta navedenih na ovoj ambalaži.

 

Da bi obnovili neku inkjet kazetu nije vam potrebna neka posebna vještina.  Budete li se pridržavali ovih uputa, rezultat a time i znatna ušteda neće izostati. Ipak, upozorili bismo vas da za svaku kazetu pored tinte, postoje finese i trikovi. Neophodno podrobno proučiti uputstvo za svaki novi kit i nemojte se zavaravati pričom da je sve to jednako i da je svaka tinta ista. Međutim postoji zlatno pravilo koje kaže: Kazetu treba napuniti što prije i pustiti je da odstoji. Najbolje istog dana kad se je istrošila, jer u protivnom sutra se u trenu pretvori u cijeli tjedan ili dva. A tada vam lako može ustrebati naš servis za čišćenje inkjet glava. Rezultati su tada neizvjesni i ovise od slučaja do slučaja.

 

Savjetujemo vam zato:

 

·                     Odmah napunite kazetu ili još bolje kad se istroši oko ¾ tinte.

·                     Pametno je kazetu ostaviti da odleži  1- 2 sata kako bi se tinta slegla, i istisnula zaostali zrak, uskladili tlakovi.

·                     Inkjet pisač ne smijete držati ljeti na sunčanom mjestu, a zimi uz radijator.

·                     Čišćenje i provjeru glave obavite barem jednom u dva tjedna. Preopasno je ostaviti pisač po nekoliko mjeseci bez kontrole.

·                     Pri punjenju obavezno koristite zaštitne rukavice. Ova tinta je VODOTPORNA i ne razlijeva se po papiru. Nemojte kasnije reći da vas nismo na vrijeme upozorili, jer ova naša tinta se jednako tako ne skida lako sa ruku.

 

Od pribora i alata za obnovu pored Adriatix inkjet seta za samopunjenje, potreban vam je: jedan oštar nož, kolut običnog bijelog higijenskog papira, i svrdlo od >>> 4 mm<<<. U principu može i bez svrdla. Nazovite nas za detalje.

 

Kako napuniti kazetu za Canon iP4300 ?

 

Ovaj set prilagođen je za punjenje  Canon Cli 8 C-M-Y-Bk i kompatibilnih kazeta.  Ukoliko pogledate Canon Cli 8  kazete, vidite da su  podijeljene na dva dijela. Na dio sa spužvicom, i na dio sa tintom.  Sam spremnik za tintu nije ništa posebno, dok dio sa spužvicom je priča za sebe. Osnovni problem kod ove konstrukcije je: kako osigurati dotok svježe tinte a da  ona ne iscuri. Važno je pri tome uočiti tri bitne osobine. Dosjed za glavu, otvor za ulaz zraka, koji je sakriven ispod naljepnice, te pregradu za preljev tinte i zraka. Jednako tako bitno je zapaziti  i Turbo kanal  na dnu kazete, u prijelazu između dva spremnika. Njegova uloga je da  osigurava jednoličan dotok tinte neovisno potrošnji. Odnosno da spriječi pregrijavanje glave. Nažalost do današnjeg dana niti jedna zamjenska kazeta nema taj Turbo kanal. Savjetujemo vam zato da se ipak ograničite na punjenje originalnih Canon Cli 8 kazeta.

 

Koliko puta se može napuniti jedna Cli 8 kazeta?

     

Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Naime ovisi o proizvođaču i isporuci tinti. Naime tinta se proizvodi u šaržama i svaki proizvođač koristi vlastitu recepturu, različite sirovine pa uvijek postoje male razlike i odstupanja. Zato je izuzetno bitna suradnja i povratna informacija između oba partnera u ovoj akciji. Vas kao korisnika i Adriatix kao dobavljača. Naime jedino krajnji korisnik stvarno može znati koliki broj puta je punio neku kazetu. Zašto? Zato što to može potrajati nekoliko mjeseci do godinu dana i praktički je nemoguće testirati svaku šaržu  na taj način. Zato još jednom napominjemo, bitna je korisnička informacija. Odnosno tada Adriatix može kontrolirati i selektirati svoje dobavljače. Jer i njima je bitna povratna informacija. Odgovor u ovom konkretnom slučaju, prema jednoj takvoj provjerenoj i  respektabilnoj provjeri  glasi:  Jedna Canon Cli 8 kazeta se može puniti i do 8 puta. Međutim ovo nije konačna informacija jer korisnik nastavlja maraton sa istim Canon Cli 8 kazetama. Nažalost ovo se ne odnosi na  pigmentirane Adriatix tinte za Canon iP4300 Last Version koje i nisu sastavni dio ovog seta. Te ju po potrebi možete naknadno naručiti. Uz opasku da nm nije poznat veći broju od 3 punjenja sa Adriatix Pigmentiranom  tintom za Canon Cli 8 Bk. Odnosno moramo vam naglasiti da sa Black tintom iz ovog seta možete puniti i Canon Cli 8 PBk i Cli 8 Bk. Dok sa Adriatix Pigmentiranom Black tintom za Canon iP4300 možete puniti jedino Canon Cli 8 Bk. Nikako ne Canon Cli 8 PBk kazetu. Ukoliko ste ovo prihvatili kao iskustvo i činjenicu onda ste vjerojatno shvatili da je igranje sa nekom Univerzalnom tintom igra sa vatrom.   

 

 

Da bi obnovili Cli 8 C, Y, M, PBK, BK učinite sljedeće:

 

Utrošak je najviše 25 ml tinte kod potpuno praznog  Cli 8 BK  uloška. A 10 ml kod Cli 8 C Y M PBk uložaka.

 

1                     Izvadite kazetu iz pisača.

2                     Ako razgledate kazetu, sa gornje strane uočit čete jedno malo ulegnuće u plastici. Jednostavno svrdlom od 4 mm probušite otvor na tom mjestu. Druga opcija je da uočite kuglicu na mjestu na kojem je punjena kazeta.  U tom slučaju nekim oštrim predmetom ugurate kuglicu unutra. Ili je alatom iz pribora pokušate izvući van. Koju ćete opciju odabrati, sve jedno je. Jedino priloženi čepovi lakše se ulažu u otvor od točno 4 mm.

3                     Na kazetu preko otvora za glavu navucite gumicu tako da prekrije otvor. Kako tinta ne bi kapala i curila pri punjenu.

4                     Uzmite špricu sa iglom te je napunite sa oko 10 ml tinte. 

5                     Uložite iglu u otvor I P-0-L-A-K-O punite uložak. Važno je puniti polako jer se tinta lako zapjeni, a pjena iz curi van pri punjenju. Napunite proziran spremnik do vrha.

6                     Pričekajte par trenutaka da se tinta prelije u spremnik sa spužvicom.

7                     Dopunite po potrebi proziran spremnik.

8                     U otvor na kazeti dobro utisnite konusni čep iz pribora. Pri tome će se čep deformirati i napraviti sigurnu brtvu. Ukoliko ste napravili veći otvor od 4 mm. Čep  se neće deformirati. Brtvljenje je loše i sva tinta će izcuriti preko noći kroz glavu.

9                     Oštrim nižem obavezno održite dio čepa što viri, kako ne bi zapinjao o kućište printera.

10                 Skinite zaštitnu gumicu.  

11                 Uložak vratite u printer, te pokrenite rutinu za čišćenje glave. Za provjeru otisnite probni otisak.

12                  Kako se na original Canon Cli 8 kazetama nalazi CHIP, nužno ga je resetirati ili isključiti. Nažalost do današnjeg dana ne postoji mogućnost resetiranja CHIP ova. Isključivo ih možete isključiti. Postupite tako da nakon ugradnje, kad printer javlja da je ugrađenja prazna kazeta, držite tipku PAPER FEED 5 sekundi. Nakon toga softver više neće pokazivati nivo tinte ali vam neće ni onemogućiti rad. Bitno je zato periodički kontrolirati nivo tinte u  prozirnom spremniku. A kad vidite da je spremnik pri kraju dopunite.

Upozorenje

Obavezno koristite zaštitne rukavice. Naša tinta je vodootporna  i toliko kvalitetna da se teško skida sa ruku.

 

Jednako tako bi vam skrenuli pozornost na interpretaciju boja. Naime originalne Canon boje optimizirane su za original Canon PHOTO papire. I Canon je u interesu da Vi trošite što više tog papira. Što u principu znači da ista tinta pruže nešto bljeđi otisak na običnom papiru. Međutim ukoliko optimiziramo zamjensku tintu za OBIČAN PAPIR što je većini korisnika najzanimljivije, onda su moguća mala odstupanja u intenzitetu na drugim papirima. Savjetovali bi vam stoga da skinete našu standardnu test stranicu :

>http://adriatix.hr/TEST/Test%20Page.htm>Test stranica 4

i ovisno o papiru koji koristite izvršite dodatno podešavanje sklada boja. Podešavanje je jednostavno. Otvorite Custom Menu i podešavate intenzitet boja koja iskače,  sve dok vertikalan stup zacrnjena od 0 * 100% ne bude potpuno u sivom tonu. Bez primjesa i nijansi. Odnosno smanjujete onu boju koja dominira u navedenom stupcu. Povećanjem ili smanjivanjem  intenziteta podesite po ukusu raspon sivih tonova. Sve to lako pohranite pod Custom funkcijama za određeni papir, i problem je riješen.